“(2) Din Consiliul Suprem de Apărare a Țării fac parte de drept președintele, primul ministru, președinții celor două camere ale Parlamentului, ministrul apărării, ministrul justiției și șefii serviciilor de informații. Șefii serviciilor de informații sunt desemnați pentru o perioadă de 4 ani în ședință comună a Parlamentului.

5 2 votes
Article Rating
Subscriptie
Notify of
guest
2 Comments
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
View all comments
Dan Chitic
Dan Chitic
11 months ago

În cazul articolului 119 din Constituția României, având denumirea marginală de „Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, este adăugat după alineatul 1 un alineat 2 cu rolul de a desemna componența CSAT-uuli prin însăși textul constituțional (în cadrul CSAT-ului fiind introduși alături de președinte, primul ministru, ministrul apărării, ministrul justiției și șefii serviciilor de informații și președinții celor două Camere a Parlamentui). Totodată, prin desemnarea șefilor serviciilor secrete de către plenul Parlamentului se întărește controlul Parlamentar asupra Serviciilor de Informații, fiind asigurată deplin independență a acestora în desfășurarea atribuțiunilor.

Această modificare trebuie coroborată și cu cea a articolului 116, rezultând o limitare la 4 ani a mandatului șefilor serviciilor secrete, mandat ce poate fi reînnoit o singură dată. Acest mecanism va împiedica permanentizarea, identificarea instituției cu șeful acesteia și dobândirea de capital politic în urma defășurării activității ori a generării de legături privilegiate cu politicieni ori subalterni din structurile pe care le-au condus.

Florian Stoica
Florian Stoica
11 months ago

Sefii serviciilor secrete sa fie alesi de parlament prin vot deschis si transparent pe o durata de maxim 4 ani , FARA PRELUNGIRE , ca deja totul poate iarasi denatura.

2
0
Va invitam sa participati la modificarea articolului ! Va rugam sa va alaturati discutiei!x
()
x