(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații naționali sau europeni, membrii activi ai armatei, ai serviciilor de informații, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică. Aceste categoriile profesionale nu pot face parte din partide politice și nu pot deține funcții publice numite sau alese pentru o perioadă de 5 ani de la încetarea exercitării acestor funcții”.

5 2 votes
Article Rating
Subscriptie
Notify of
guest
3 Comments
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
View all comments
Dan Chitic
Dan Chitic
7 months ago

Textul inițial al alineatului 3 din articolul 40 din Constituția României a fost modificat prin adăugarea la categoriile profesionale care nu pot face parte din partidele politice și a membrilor serviciilor de informații. Această adăugare este necesară ca urmare a faptului că potrivit prezentei legi de revizuire a Constituției serviciile de informații au devenit instituții demilitarizate, situație care implică necesitatea completării și modificării al. 3 din art. 40 în sensul indicării și a membrilor serviciilor de informații printre categoriile afectate de această interdicție, cu atât mai mult cu cât și în textul Constituției anterior revizuirii membrii serviciilor de informații erau incluși în rândul „membrilor activi ai armatei”.

Totodată, a altă modificarea adusă al. 3 din art. 40 din Constituție este instituirea unei interdicții pentru categoriile profesionale menționate mai sus de a “deține funcții publice numite sau alese pentru o perioadă de 5 ani de la încetarea exercitării acestor funcții”. Prezenta dispoziție este inspirată din legislația Statelor Unite și are menirea de a face imposibilă menținerea unor legături privilegiate a politicienilor și funcționarilor numiți sau aleși cu structurile din care au făcut parte, trecerea timpului ducând la estomparea legăturilor personale și influenței pe care persoanele care fac parte din categoriile profesionale enumerate le-ar putea păstra cu foștii colegi și subalterni

Vancea
Vancea
6 months ago

Buna ziua corect spus funcționarii din magistratură ,poliție romana sau armata nu au dreptul să facă parte din partide politice ,de exemplu ei șanț puși politic pe funcții cheie dar nu au voie la ședințe politice și să facă politică ,de aici deducem că unele partide politice ex ,PDL,PNL,PSD aflate la guvernare au distrus prin numiri politice în sistem oamenii lor și s-au văzut dezastrul in instituții .Când instituțiile șanț slabe se organizează Mafia.Mafia se reorganizează acolo unde Oamenii nu mai au încredere deplină în Instituțiile cheie de aparate ale statului de drept .

Florian Stoica
Florian Stoica
6 months ago

Aici se pot completa mai multe prin Constitutie, in sensul introducerii unor prevederi prin care orice fost magistrat, securist sau fost angajat in structurile de forta daca va folosi in interese personale anumite informatii sustrase de la locul de munca sa fie aspru pedepsit , ca si cum ar fi un act de tradare nationala. Acest lucru se intampla deja , tinand cont ca inclusiv si fosti presedinti (ca sa nu pomenim si de fosti sefi din servicii) ai tarii au plecat din functie cu doasre ”grele” dupa ei in interes de santaj si/sau infiintari de structuri de informatii paralele cu cele ale statului. Acest lucru TREBUIE CLARIFICAT pein legi clare , organice si introduse in Legea Fundamentala a Romaniei,

3
0
Va invitam sa participati la modificarea articolului ! Va rugam sa va alaturati discutiei!x
()
x