Cine suntem?
Proiectul de revizuire a Constituției României intitulat Constituția Suveranității a fost inițiat în Septembrie 2022 de către avocatul Dan Chitic și de partidul Coaliția pentru Națiune, la elaborarea proiectului schițat inițial participând mai mulți specialiști ai dreptului.
Începând cu sfârșitul lunii Noiembrie 2022 Constituția Suveranității a fost lansată în dezbatere publică, fapt reflectat și în presa vremii în mai multe articole dintre care amintim aici doar pe cel publicat în Lumea Justiței sub titlul „CONSTITUTIA SUVERANITATII – Avocatul Dan Chitic a lansat proiectul de revizuire a 38 de pasaje din Constitutie: „Demilitarizarea serviciilor secrete… Mandat prezidential de 4 ani… Acceptarea de trupe straine in Romania pe timp de pace doar cu acordul Parlamentului… 3 judecatori CCR numiti la propunerea societatii civile”. Procurorii, scosi din CSM. Judecatorii si procurorii care incalca deciziile CCR raspund disciplinar (Proiectul)” (https://www.luju.ro//constitutia-suveranitatii-avocatul-dan-chitic-a-lansat-proiectul-de-revizuire-a-38-de-pasaje-din-constitutie).
Au urmat zeci de sesiuni de dezbateri publice cu participare deschisă, dar și îndelungi discuții în mediul online, în urma cărora a rezultat prezenta variantă a Legii de revizuire, variantă supusă unei ultime faze de dezbatere publică prin publicarea prezentei pagini înaintea depunerii acesteia spre avizare la Consiliul Legislativ la sfârșitul lunii Februarie 2024.
Prezenta formă supusă dezbaterii publice online este rezultatul interacțiunii directe dintre sute de cetățeni convinși de necesitatea revizuirii constituției cu mai mulți specialiști de marcă ai dreptului, jurnaliști de renume dar și exponenți ai societății civile.
Forma cea mai bună o vom găsi doar împreună!
Începând cu luna noiembrie 2023, prezentul demers a primit o puternică susținere publică dar și un esențial suport din partea alianței Blocul Suveranist Român, alianță care și-a asumat ca proiect de țară programul intitulat “A treia Republică”, program din care fac parte integrantă și proiectele “Legea Suveranității” și “Legea Solidarității” alături de proiectul de lege de revizuire a Constituției numit “Constituția Suveranității”.
În acest sens, cu scopul consolidării democraţiei şi al aliniamentului cu principiile unei guvernări eficiente şi transparente, alianţa Blocul Suveranist Român propune reducerea duratei mandatului Preşedintelui României la 4 ani. Un mandat mai scurt al Preşedintelui României permite o mai mare flexibilitate în abordarea şi soluţionarea promptă a problemelor naţionale şi a provocărilor cu care se confruntă ţara. Reducerea mandatului oferă cetăţenilor oportunitatea de a evalua şi influenţa mai des performanţa Preşedintelui, promovând o mai mare responsabilitate faţă de alegători. Majoritatea ţărilor europene au mandate ale şefilor de stat de 4 ani, iar această propunere încurajează alinierea la practicile internaţionale în materie de guvernare.
În contextul unei societăţi aflate în continuă schimbare şi confruntată cu provocări majore, astăzi avem onoarea de a anunţa lansarea proiectului de revizuire a Constituţiei României, sub titulatura “Constituţia Suveranităţii”. Această iniţiativă reprezintă un demers vital pentru adaptarea legislaţiei fundamentale la noile realităţi şi pentru garantarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
În ultimii ani, România a fost martora unor transformări semnificative, marcate de evenimente precum pandemia şi situaţia de război la graniţă. Aceste provocări au evidenţiat disfuncţionalităţi în cadrul instituţiilor statului, afectând direct drepturile şi libertăţile cetăţenilor, precum şi suveranitatea naţională.
Proiectul de revizuire propus, denumit “Constituţia Suveranităţii”, are ca obiectiv central consolidarea şi garantarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, restabilirea suveranităţii naţionale şi reaşezarea echilibrului puterilor în stat. Printre modificările preconizate se numără:
Interdicţia tratamentelor medicale experimentale fără consimţământul scris al pacientului, protejarea identităţii sexuale a copiilor, interdicţia monitorizării cetăţenilor fără aprobarea instanţei şi altele.
Interzicerea ocupării unor funcţii publice de către foşti membri ai serviciilor de informaţii şi organizarea exclusiv civilă a acestora.
Creşterea reprezentativităţii Parlamentului prin impunerea unui prag electoral de 1%, reducerea semnăturilor necesare pentru iniţiativele cetăţeneşti şi consolidarea prerogativelor legislative.
Modificarea componenţei Consiliului Superior al Magistraturii şi acordarea puterii Curţii Constituţionale de a constata neconstituţionalitatea unui tratat.
Un pas hotărât către “A Treia Republică” – Proiectul “Constituţia Suveranităţii” propune o reaşezare structurală a instituţiilor statului român, marcând o tranziţie către o nouă ordine constituţională. Respectând “Limitele revizuirii” stabilite de Constituţie, această iniţiativă reprezintă un angajament ferm faţă de suveranitatea naţională şi drepturile cetăţeneşti.
“Constituţia Suveranităţii” reprezintă un proiect de revizuire a Constituţiei României, axat pe consolidarea drepturilor cetăţenilor şi garantarea suveranităţii naţionale, adaptat la noile provocări şi schimbări sociale.
Alianţa Blocul Suveranist Român invită cetăţenii, organizaţiile neguvernamentale şi actorii relevanţi să participe activ la dezbaterea acestei propuneri. Opiniile şi sugestiile dumneavoastră sunt esenţiale în modelarea unui cadru constituţional care să reflecte cu fidelitate valorile şi interesele poporului român.
Din alianţa Blocul Suveranist Român – BSR, înfiinţat în urmă cu două luni, fac parte: Partidul Dreapta Republicană, preşedinte Silviu Crăiescu, Partidul Neamul Românesc, preşedinte Ninel Peia, Coaliţia pentru Naţiune, preşedinte Dan Chitic, Blocul Suveranist Român, preşedinte Florin Eremia, Partidul Reformator, preşedinte Negre Tudor, Partidul Uniunea Populară Social Creştină, preşedinte Stelian Sima.
ALIANŢA BLOCUL SUVERANIST ROMÂN – BSR
Coaliţia pentru Naţiune – preşedinte Dan MV Chitic
Partidul Neamul Românesc – preşedinte Ninel Peia
Partidul Dreapta Republicană – preşedinte Silviu Crăescu
Partidul Reformator – preşedinte Negre Tudor
Partidul Uniunea Populară Social Creştină – preşedinte Stelian Sima
Blocul Suveranist Român – preşedinte Florin Eremia