Modifica articole din Constitutie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 1.Alineatul (2) al articolului 19 se abrogă.

  2.Alineatul (2) al articolului 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) Nimeni nu poate fi supus torturii și nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman, degradant sau experimental.

  3.După alineatul 3 al articolului 22 se introduc alineatele 4, 5 și 6 care vor avea următorul cuprins:

(4) Identitatea sexuală biologică a copilului dobândită la naștere nu se poate modifica până la vârsta de 18 ani.

(5) Dreptul persoanei de a se auto-determina și dezvolta în libertate conform liberului său arbitru și cu respectarea statutului de persoană responsabilă ca atribute ale demnității umane  sunt drepturi inalienabile ale omului și sunt garantate și protejate de statul român.

(6) Nici o autoritate sau individ nu poate, prin orice mecanism tehnologic, să crească, să scadă sau să perturbe integritatea individuală fizică sau mentală a persoanei, fără consimțământul scris, expres, informat și liber exprimat al persoanei sau, în cazul interzisului judecătoresc sau al pacientului care nu își poate exprima voința, fără consimțământul scris, expres, informat și liber exprimat al reprezentantului legal.”

4.La articolul 23 după alineatul 13 se adaugă alineatele 14 și 15 care vor avea următorul cuprins:

(14) Niciun cetățean român nu poate fi urmărit sau monitorizat și nici nu ii pot fi interceptate conversațiile sau comunicările fără încuviințarea prealabilă a instanței.

(15) În nicio situație și pentru niciun motiv nu poate fi invocatǎ existența unui drept colectiv pentru limitarea libertății individuale.

 5.La articolul 24 după alineatul 2 se adaugă alineatul 3 care va avea următorul cuprins:

(3) Dreptul la apărare poate fi exercitat direct sau prin apărător ales, fără a exista posibilitatea condiționării accesului la actele care fac obiectul unui dosar aflat pe rolul instanțelor de deținerea unei autorizații sau certificat emis de vreo autoritate publică.

 6.La articolul 34 după alineatul 3 se adaugă alineatul 4 care va avea următorul cuprins:

(4) Nimeni nu poate fi supus împotriva voinței sale la niciun tratament profilactic sau medical și nici la prelevarea sau transplantul de organe. Tratamentele medicale sunt posibile doar cu consimțământul scris, complet și onest informat.

 7.Alineatul 3 al articolului 40 se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații naționali sau europeni, membrii activi ai armatei, ai serviciilor de informații, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică. Aceste categoriile profesionale nu pot face parte din partide politice și nu pot deține funcții publice numite sau alese pentru o perioadă de 5 ani de la încetarea exercitării acestor funcții”.

8.La articolul 44 după alineatul 9 se adaugă alineatul 10 care va avea următorul cuprins:

„(10) Cetățeanul român are dreptul să își păstreze, să folosească și să dispună de averea sa în mod liber și necondiționat, conform propriei voințe. Obținerea, deținerea și folosirea de orice monedă în numerar nu poate fi limitată sau condiționată.”

 9.Alineatele 1 și 2 ale articolului 48 se modifică și vor avea următorul cuprins:

 „(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între două ființe umane de sex opus având identitatea sexuală dobândită la naștere neschimbată, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

(2) Condiţiile de încheiere, de desfacere, de încetare şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Uniunea religioasă între un bărbat și o femeie nu are efecte juridice și poate fi celebrată și fără a fi încheiată căsătoria civilă.”

  10.Alineatul 2 al articolului 62 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ În Parlamentul României vor fi reprezentați cetățenii care au ales un partid care a obținut cel puțin 1% din voturile populației sau de către parlamentari independenți care au obținut cel puțin 73.000 de voturi pentru Camera deputaților și 168.000 de voturi pentru Senat.

11.După litera k) a alin. (2) al 65 se adaugă o nouă literă, litera l), cu următorul cuprins:

l) Desemnează Procurorul General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Procurorii Șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

12.La articolul 70 după alineatul (2) se introduce alineatul (3) și va avea următorul cuprins:

 „(3) Calitatea de deputat sau de senator încetează și în situația în care acesta este demis din funcție printr-un referendum local convocat în circumscripția electorală în care au fos aleși de către un număr de 7.300 cetățeni pentru un deputat, respectiv de 16.800 cetățeni pentru un senator. După constatarea încetării mandatului parlamentarului de către Curtea Constituțională, mandatul vacant va fi ocupat până la organizarea viitoarelor alegeri de către următorul candidat ales în circumscripția electorală respectivă la ultimele alegeri. Referendumul pentru demiterea unui parlamanetar nu poate fi organizat în ultimele 12 luni de mandat.”

.comments-area{width:auto;}